logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes12230
mod_vvisit_counterVčera22940
mod_vvisit_counterTento týždeň100000
mod_vvisit_counterTento mesiac100000
mod_vvisit_counterVšetky3220452
Napísal užívateľ Administrator   
Streda, 03 Júl 2024 19:44

Vzdelávací pobyt v meste Barnstaple

Angličtina je najpoužívanejší a najrozšírenejší jazyk na svete a na školách sa vyučuje ako prvý cudzí jazyk. Pobyt v krajine, kde ľudia hovoria len cudzím jazykom, ktorý sa vyučuje aj v škole, je najlepší spôsob ako sa v danom jazyku čo najviac zdokonaliť.

Na našej škole v Krajnom sa nám naskytla možnosť vycestovať na vzdelávací pobyt do zahraničia – do anglického mestečka Barnstaple. Pobytu sa zúčastnili prevažne ôsmaci a deviataci, avšak pridali sa k nám aj štyria žiaci z nižších ročníkov a taktiež sme sa spojili so základnou školou z Čachtíc.

V piatok 14. júna sme vo večerných hodinách autobusom vyrazili na dvojdňovú cestu. Prvú noc sme prespali v autobuse. Počas cesty sme sa zastavili v hlavnom meste Belgicka v Bruseli , kde sme videli Atómium a navštívili sme Mini Európu, kde sme videli zmenšeniny pamiatok z celej Európy. Druhú noc sme spali v hoteli v prístavnom mestečku Calais vo Francúzsku, kde sme si po náročnej ceste oddýchli a pokračovali sme do prístavu.

Atómium Stonehenge Škola v Barnstaple
Atómium  Stonehenge Škola v Barnstaple

V nedeľu ráno, 16. júna, sme sa dostali cez kontrolu na hraniciach na trajekt, ktorý nás doplavil až do Anglicka do prístavu Dover. Plavba trvala jeden a pol hodiny a bol to pre nás skutočne zážitok. Loď sa nakláňala zo strany na stranu, no výhľad z vrchnej paluby na more a okolité útesy bol na nezaplatenie. Z Doveru sme pokračovali ďalej, do mesta Canterbury a Stonehenge. Stonehenge je zaujímavá kamenná stavba a sú to zároveň najstaršie hodiny z doby kamennej – bronzovej. V nedeľu večer sme prišli do cieľa, do mesta Barnstaple, kde na nás čakala pani riaditeľka anglickej školy a spolu s ňou hostiteľské rodiny, v ktorých sme boli ubytovaní. Rodiny nás veľmi milo privítali a rozdelili si nás do skupiniek, ktoré sme si vopred odsúhlasili, aby sme mohli bývať spolu s kamarátmi. Rodiny nás doviezli do ich domovov, kde nám ukázali priestory, zoznámili nás s okolím a nachystali výbornú večeru.

Každý deň nám prichystali a zabalili obed na celý deň. Boli k nám láskaví, ústretoví, priateľskí, keď nám niečo vadilo, tak sa snažili napraviť to. Vždy mali snahu pochopiť, čo sme hovorili a mali s našou angličtinou veľkú trpezlivosť, lebo - priznajme si - nie vždy bolo jednoduché správne sa vyjadriť alebo pochopiť, čo sa od nás vyžaduje. V pondelok 17. júna bol náš prvý deň v škole. Škola sa nachádzala v centre mesta, blízko múzea a kostola. Počas vyučovania sme sa učili nové slová, frázy a komunikovali výlučne v anglickom jazyku. Doobeda sme mali prvé aktivity v miestnom kostole, poobede zasa v múzeu. Mali sme tiež voľný čas pre seba, aby sme lepšie spoznali mesto v ktorom bývame, obchody a miestne ulice.

V utorok bol úžasný deň. Slnko svietilo a my sme sa vybrali na pláž Woolacombe. Z pláže sme išli do prístavného mesta Ilfracombe, kde sme videli sochu Verity na pol zvlečenú z kože. Poobede sme absolvovali vyučovanie v škole a po týchto povinnostiach sme navštívili miestne športové centrum, kde sme si zahrali futbal, bedminton, či stolný tenis. Zaujímavosťou mesta Barnstaple bol veľký príliv a odliv v určité časti dňa, voda sa niekedy dvihla aj o 10 metrov a v inú časť dňa voda úplne zmizla.

Woolacombe Beach Verify
Woolacombe Beach Verity

V stredu sme boli v zábavnom parku MilkyWay, kde bolo množstvo atrakcií a skutočne sme si to tam naplno užili. Po povinnostiach v škole sme strávili večer v parku s rodinami na barbeque party. Vo štvrtok sme navštívili Lynton & Lynmouth na pobreží Exmoor. Vyskúšali sme tradičný sladký Cream Tea a odviezli sme sa útesovou železnicou. Poobede sme v škole pripravovali otázky, ktoré sme sa v sobotu pýtali na uliciach miestnych obyvateľov a z ktorých sme mali následne pripraviť projekt. Večer sme opäť strávili s rodinami, tentokrát na kolieskových korčuliach.

Po korčuľovaní Lynton
Po korčuľovaní Lynton

V piatok sme mali celodenný výlet do mesta Exeter. Navštívili sme múzeum a katedrálu, ktorá má najdlhší klenutý strop v Anglicku.

V sobotu bol náš posledný deň v škole. S vopred pripravenými otázkami sme sa desiatich cudzích ľudí pýtali na určitú vybranú tému. Na báze odpovedí sme vypracovali projekty, ktoré sme potom v škole odprezentovali pred triedou. Po projektoch sme dostali diplomy a rozlúčili sme sa s učiteľkami.

Exeter Prezentácia projektov Pred školou
Exeter Prezentácia projektov Pred školou

V nedeľu ráno nastal čas odchodu. Počas cesty domov nás čakala zastávka v Londýne a v Prahe. V Londýne sme boli takmer celý deň. Videli sme všetky známe pamiatky – Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace a iné. Taktiež sme sa plavili loďou po rieke Temža. V noci sme sa dostali na trajekt a ráno sme hneď vyrazili do Prahy, kde sme prespali. Po výdatných hotelových raňajkách sme navštívili centrum Prahy, Karlov most a mali sme rozchod na Václavskom námestí. Z Prahy sme sa za päť hodín dostali na Slovensko pred našu školu v Krajnom, kde nás už netrpezlivo očakávali naši rodičia.

Londýn Praha
Londýn Praha

Tento zahraničný pobyt nám dal skutočne veľmi veľa. Spoznali sme nových ľudí, učiteľov, vytvorili nové kamarátstva, máme nové skúsenosti a veľa zážitkov a krásnych spomienok. Niektorí sme zostali v kontakte s rodinami a myslím si, že sme sa určite všetci v angličtine aj v komunikácii v anglickom jazyku zlepšili. Za to, že sme sa mohli zúčastniť tohto nezabudnuteľného pobytu, by sme sa veľmi radi chceli poďakovať celej ZŠsMŠ v Krajnom, našim učiteľom a šoférom, ktorí sa po celý čas o nás vzorne starali a samozrejme aj tým, ktorí nás podporili v tom, aby sme videli z toho veľkého sveta čo najviac:

obec Krajné
obec Polianka
obec Hrachovište
obec Podkylava
potraviny Fresh a p. Kravárik.

Ďakujeme.

autori článku: Ema Vaváková, Šimon Lovecký


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!