logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes13432
mod_vvisit_counterVčera13931
mod_vvisit_counterTento týždeň84584
mod_vvisit_counterTento mesiac100001
mod_vvisit_counterVšetky3092405
Napísal užívateľ Administrator   
Streda, 26 Jún 2024 20:00

NAŠI MÚZEJNÍCI

V stredu 26.6.2024 sa v Múzeu Slovenských národných rád v Myjave konalo slávnostné otvorenie výstavy a oceňovanie žiakov, ktorí sa zapojili do súťaže „Staň sa múzejníkom“. Ich úlohou bolo získať predmet starší ako 55 rokov, čiže taký, ktorý má viac rokov ako myjavské múzeum. Potom mali k predmetu vyplniť evidenčný list a prostredníctvom vyučujúceho dejepisu ho doručiť múzeu. Z našej školy sa do súťaže zapojilo päť žiakov 5. ročníka a dvaja žiaci šiesteho ročníka. Organizátori udelili šesť hlavných cien, z čoho tri získali naši žiaci:

Kristína Boorová zvíťazila v kategórii Úžitkové predmety s kameninovou misou, pričom porotu zaujal hlavne príbeh o tom, ako sa do rodiny dostala – voľakedy ňou zaplatil handrlák za staré handry, ktoré vykupoval pre papierne, kde sa z nich vyrábal papier.

Lukáš Maslík bol so svojou heligónkou ocenený v kategórii Umenie a kultúra.

Jednu z hlavných cien získal aj Patrik Pilát za sériu piatich bankoviek z rokov 1945 – 1953, ktoré sa v jeho rodine zachovali pravdepodobne po neslávne známej menovej reforme v roku 1953.

Pochvalu si zaslúžia aj Dorotka Martináková, ktorej rodina do súťaže zapožičala mútelnicu, Ján Gašparík so zapožičanou žehličkou na uhlie, Matej Schoeller so starodávnym zväzkom kľúčov a Peter Slovák s ozdobným pohárom.

Oceňujeme, že sa žiaci venovali aktivitám spojeným s touto súťažou nad rámec svojich školských povinností a zároveň ďakujeme aj ich rodičom, ktorí im pri súťaži pomáhali a niektorí sa spolu so svojimi deťmi zúčastnili aj slávnostného otvorenia výstavy.

Naši múzejníci Naši múzejníci
Naši múzejníci Naši múzejníci

Zároveň sa chceme poďakovať i pracovníkom MSNR v Myjave za zaujímavý nápad, za to, že deťom ukázali, čo všetko obnáša ich práca, za príjemnú atmosféru pri slávnostnom otvorení súťaže a takisto aj za hodnotné ceny, ktoré venovali nielen víťazom, ale aj všetkým zúčastneným. Celá akcia sa konala pri príležitosti 140. výročia narodenia zakladateľa myjavského múzea Jána Bradáča.


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!