logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2169
mod_vvisit_counterVčera3176
mod_vvisit_counterTento týždeň12946
mod_vvisit_counterTento mesiac36260
mod_vvisit_counterVšetky2679781
Napísal užívateľ Administrator   
Štvrtok, 25 Jún 2015 21:01

Pani sprievodkyňa nás ďalej zaviedla k Morovému stĺpu, ktorý bol postavený na pamiatku morových epidémií. Tam nám aj rozdala malé brožúrky s otázkami, na ktoré sme vďaka jej výkladu už vedeli odpovedať. Hneď, ako sme vyplnili prvé strany brožúrok, prešli sme až do nádvoria Nitrianskeho hradu, kde sme si povedali, v akých stavebných štýloch sa kedysi stavali budovy. Potom sme prešli do Katedrály sv. Emeráma. Posadali sme si do lavíc, obdivovali krásne fresky a zároveň sme aj počúvali ďalšiu časť výkladu. Z vyhliadkového priestoru hradu sme videli vrch Zobor s televíznu vežou, týčiaci sa nad Nitrou, alebo románsky kostolík v Dražovciach.

Školský výlet do Nitry  Školský výlet do Nitry 

Na nádvorí hradu nás zaujali aj drevorezby stvárňujúce Poslednú večeru. Dostali sme možnosť navštíviť vnútorné priestory opevnenia hradu – kazematy – s kostrami ľudí zo stredoveku. Dozvedeli sme sa tiež, akým spôsobom sa Turkom podarilo dobyť hrad. Potom sme mali chvíľku oddych a niektorí si kúpili suveníry. Nakoniec nasledovala posledná časť prehliadky - Diecézne múzeum. Tam sme mali možnosť vidieť rôzne listiny písané hlaholikou, obrazy, prstene, kríže či kalichy z pravého zlata a striebra. Na záver sme museli uhádnuť kód, ktorým sa otvárala truhlica s pokladom – malými odmenami pre nás.

Školský výlet do Nitry  Školský výlet do Nitry 

Rozlúčili sme sa s pani sprievodkyňou a zišli sme na Svätoplukovo námestie, kde sme mali hodinu rozchod. Keď sme sa napokon všetci zišli, spoločne sme nastúpili do malého turistického vláčika, ktorý nás previezol Nitrou a popri tom sme počúvali o rôznych zaujímavostiach mesta. Vláčik 20 minút stál v mestskom parku na Sihoti a my sme sa mohli vyblázniť na preliezačkách, v bludiskách... alebo pozorovať  živé zvieratá (kozy, daniele...). Potom sme sa vláčikom vrátili späť na námestie pred Divadlom Andreja Bagara.

Školský výlet do Nitry  Školský výlet do Nitry 
Školský výlet do Nitry Školský výlet do Nitry

Odtiaľ sme prešli do nákupného centra Mlyny, kde sme mali hodinu ďalší rozchod. Po nákupoch sme unavení, ale plní dojmov z výletu nastúpili do autobusu a vrátili sa späť do Krajného.

Výlet sa nám veľmi páčil a sme radi, že sme sa dozvedeli množstvo vecí, ktoré tí mladší z nás aj využijú na hodinách dejepisu.

Tereza Baranovičová, 8.ročník


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!