O bližšie oboznámenie sa
s BIO- farmou v Podkylave, ktorá patrí akciovej spoločnosti TBS, som
požiadal jej zakladateľa a prokuristu spoločnosti Ing. Vojtecha Tĺčika, PhD.
Pán
inžinier, čo vás doviedlo k tomu, aby ste začali rozvíjať poľnohospodársku
výrobu v tomto regióne?
Celý život som zasvätil
poľnohospodárskej prvovýrobe a po krátkej prestávke a podrobnej analýze
budúceho zloženia potravinového koša, cítim, že kvalitné teľacie mäso bude
produkt budúcnosti.
Chceme využiť to, čo ponúka príroda, dané prírodné
podmienky a do tohto procesu zapojiť vidiecke obyvateľstvo, s výhľadom
postupného prechodu na pastiersku agroturistiku.
Prečo ste sa rozhodli práve pre chov hovädzieho dobytka?
Tento región, vzhľadom na
klimatické podmienky je predurčený na pasienkárstvo,
krmovinárstvo. Je to kraj, ktorý sa ponúka na výrobu krmív tak potrebných pre
hovädzí dobytok.
Prečo ste sa rozhodli chovať
plemeno Charolais?
Plemeno Charolais, americký typ, jeho genetika,
konštitúcia a náročnosť je vhodná do podhorských a horských oblastí, je
to dobytok nenáročný na a vhodný do drsných výrobných podmienok. Uvažovali
sme o francúzskom Charolais, ktorý je jemnejší, má nižšiu živú váhu,
kratšie nohy a je vhodný do nadmorskej výšky do 250 m n/m.
Koľko je nadmorská výška
vašich pasienkov?
Od 280 do 300 m nad morom. Preto sme sa rozhodli pre
severoamerický typ dobytka na dlhších nohách, ktorý lepšie zvláda kopcovitý
terén.
Koľko máte teraz kusov
hovädzieho dobytka?
Máme 145 kusov hovädzieho dobytka.
Obhospodarujeme 150 ha poľnohospodárskej
pôdy v k.ú.Krajné. Norma stanovuje 1 veľkú dobytčiu jednotku na 1 ha. Veľká
dobytčia jednotka je 500 kg živej váhy zvieraťa.
Aký zámer máte s týmto hovädzím dobytkom?
Je to výroba ekologického mäsa, bez umelých hnojív,
bez chémie, bez veterinárnych liekov, bez umelého oplodnenia.
Zámerom je:
vyrábať ekologické mäso – bio
– čisté
produkovať plemenné jalovice na predaj
Čím sa táto farma líši od
ostatných fariem na Slovensku?