logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes971
mod_vvisit_counterVčera798
mod_vvisit_counterTento týždeň3430
mod_vvisit_counterTento mesiac27641
mod_vvisit_counterVšetky2638877
Napísal užívateľ Administrator   
Nedeľa, 17 Marec 2019 21:11

Plavecký výcvik

Tak ako po minulé roky pred Vianocami sme zorganizovali základný plavecký výcvik žiakov 3.ročníka. Cieľom kurzu je oboznámiť deti s týmto prírodným živlom, aklimatizovať sa vo vode, naučiť ich základným lokomočným pohybom a zručnostiam.
Všetko sa začína ešte v škole, kde si povieme o nebezpečenstvách, pobyte a pohybe vo vode, správaní sa pri bazéne, hygiene, zdravotných účinkoch plávania. Vždy po rozcvičení sa naladíme na výcvik jednoduchými cvičeniami, kde hravou formou sa snažíme deti zbaviť strachu z vody. Preto sa učíme umývať si oči, fúkať do vody, počítať prsty otvorenými očami vo vode, kľaknúť, sadnúť, či ľahnúť si na dno, behať, skákať vo vode, pretočiť sa, nosiť sa.

Plavecký výcvik

Takýmito činnosťami sa postupne prispôsobujeme zvláštnostiam pohybu vo vodnom prostredí. Postupne deti zistia, že sa menia ich pocity a zážitky a prekonávajú počiatočnú neistotu a strach z nepoznaného. Samozrejme nie všetci rovnako rýchlo napredujú a zbavujú sa pocitu nebezpečenstva. Vždy je vidieť, ktoré deti so svojimi rodičmi navštevujú plaváreň, vedia sa vo vodnom prostredí pohybovať a majú osvojené plavecké zručnosti. V tomto roku takýmito šikovnými plavcami boli Maťo, Romčo, Adam, Adrianka. Ostatní sa učia ponoriť hlavu, vydychovať do vody, splývať a základom kraulového plaveckého spôsobu. Na osvojenie splývania a základov plávania používame plavecké dosky, ktoré má naša škola k tomuto účelu zakúpené. Postupne si všetky deti osvojili splývanie s doskou, prácu nôh, potom sme pridali prácu jednej i druhej ruky. Najťažšie je vždy toto všetko spojiť so správnym dýchaním do vody.

Plavecký výcvik

To však chce už veľa tréningu, pokusov a vytrvalosti. Na konci výcviku všetky deti dokázali preplávať dĺžku bazéna, traja z nich pomocou plávacej dosky. Na budúci rok nás čaká zdokonaľovacia časť, kedy by sme mali všetci preplávať bez dopomoci bazén kraulovým a znakovým plaveckým spôsobom. Teraz je na deťoch a rodičoch, aby v zdokonaľovaní neprestali, navštevovali plaváreň a vytvorili si svoj vlastný plavecký štýl.

Milan Medveď


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!