logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1376
mod_vvisit_counterVčera798
mod_vvisit_counterTento týždeň3835
mod_vvisit_counterTento mesiac28046
mod_vvisit_counterVšetky2639282
Napísal užívateľ Administrator   
Piatok, 12 Október 2018 20:05

Dejepisná exkurzia

Žiak môže na vyučovacej hodine stokrát počuť, ale stačí raz vidieť a silný vizuálny zážitok a bohaté dojmy mu vystačia v spomienkach niekedy aj na celý život (alebo aspoň do najbližšej písomky). Práve preto sme sa my,  šiestaci,  zúčastnili dňa 10. 10. 2018 dejepisnej exkurzie.

Našou prvou zastávkou bol Kostolec, čo je strmý skalnatý výbežok pohoria Považský Inovec s nadmorskou výškou 240 m n. m. vypínajúci sa nad obcou Ducové v okrese Piešťany. Svojou polohou dominuje priľahlej časti Považia a poskytuje nádherný výhľad na široké okolie. Kostolec je veľkomoravské hradisko a významná archeologická lokalita. Vzniklo tu opevnené sídlo – dvorec s obytnou zástavbou, kostolom s malým pohrebiskom príslušníkov vládnucej vrstvy a hospodárskymi budovami. Bolo ohradené valmi a hlbokou priekopou. Išlo o mocensko-správne stredisko, na ktoré sa viazali poľnohospodárske a remeselné osady v okolí. Kostolec sa zaraďuje medzi najvýznamnejšie nateraz známe pamätníky veľkomoravskej kultúry na Slovensku.

Dejepisná exkurzia Dejepisná exkurzia

Druhou zastávkou našej exkurzie bolo Vojenské historické múzeum v Piešťanoch. Nachádza sa tu viac ako 400 kusov trojrozmerných zbierkových predmetov prezentujúcich výzbroj, výstroj a techniku používanú v čs. armáde od konca 2. svetovej vojny až po rok 1992, ako aj technika, ktorú používala Armáda Slovenskej republiky, následne Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Tanky, obrnené transportéry či bojové lietadlá sme poznali z televízie alebo z počítačových hier, no napriek tomu nás ohúrili svojou veľkosťou. Prehliadku sme ukončili „posedením“ v bojovom vrtuľníku.

Dejepisná exkurzia Dejepisná exkurzia Dejepisná exkurzia

Počasie sa vydarilo, nafotené zábery zostanú ako spomienka a najbližšia písomka z dejepisu ukáže, či naozaj platí: Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť...


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!