logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1527
mod_vvisit_counterVčera798
mod_vvisit_counterTento týždeň3986
mod_vvisit_counterTento mesiac28197
mod_vvisit_counterVšetky2639433
Napísal užívateľ Administrator   
Piatok, 21 Jún 2019 10:43

Cesty do minulosti

V piatok 7.6.2019 navštívili žiaci 5., 7. a 8. ročníka obec Hlboké a mesto Modra, aby si pripomenuli dve významné osobnosti našich národných dejín – kodifikátorov spisovnej slovenčiny, politických vodcov v revolučných rokoch 1848 – 1849, spisovateľov a publicistov – Jozefa Miloslava Hurbana a Ľudovíta Štúra.
Pôsobisko nášho krajana Jozefa Miloslava Hurbana – Hlboké – sme (s inými žiakmi) naposledy navštívili pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia v roku 2017. Podobne ako vtedy, aj tentokrát sme si prezreli pamätnú izbu v budove bývalej ľudovej školy, zastavili sme sa pred pamätnou tabuľou na evanjelickej fare, ktorá sa viaže k uzákoneniu spisovnej slovenčiny v roku 1843, a na bývalom cintoríne sme obdivovali monumentálnu stavbu Hurbanovej mohyly – dielo jeho synovca Dušana Jurkoviča.
V Modre si žiaci zopakovali a prehĺbili vedomosti o Ľudovítovi Štúrovi, či už pri prehliadke expozície jeho múzea, ale aj v pamätnej izbe, v ktorej po tragickej nehode na poľovačke v roku 1856 ako 41-ročný skonal.

Cesty do minulosti Cesty do minulosti
 Cesty do minulosti Cesty do minulosti

Piataci sa vo štvrtok 13.6.2019 preniesli do ešte vzdialenejšieho historického obdobia. V Starom divadle v Nitre si pozreli hudobný epos Trója, predlohou ktorého bola Homérova Iliada. Na začiatku predstavenia spoznali nemeckého archeológa Heinricha Schliemanna a jeho manželku Sofiu, ktorí koncom 19. storočia hľadali v Turecku pozostatky slávneho starovekého mesta Trója . Schliemann divákom porozprával o gréckych bohoch, ktorí sa objavili na javisku na improvizovanom Olympe, a ich intrigách a manipulovaní s osudmi smrteľníkov. Tak bohyňa Afrodita spôsobila, že sa do trójskeho princa Parida zaľúbila najkrajšia žena sveta, nanešťastie už vydatá manželka spartského kráľa, krásna Helena. Keďže ju Paris uniesol, začala sa dlhá vojna medzi Grékmi a Trójanmi, ktorá sa skončila skazou Tróje.

Hudobný epos Trója Hudobný epos Trója

Predstavenie bolo pre žiakov silným zážitkom. Aj keď trvalo dve hodiny, všetko pozorne sledovali. Pôsobivé boli najmä hudba a piesne. Bolo ich toľko, že sa cítili ako na muzikálovom predstavení. Na vlastné oči videli veľkého trójskeho koňa, ktorého darovali Gréci Trójanom, ale boli ukrytí v jeho vnútri, a tak sa im lsťou podarilo Tróju dobyť. Spoznali tiež najvyššieho gréckeho boha Dia, jeho manželku Héru, dcéry Aténu a Afroditu a syna Apolóna. Videli, ako sa v staroveku ľudia obliekali, ako sa bojovalo...

Hudobný epos Trója Hudobný epos Trója

Verím, že budúci rok, keď sa o období staroveku budú učiť na dejepise, svoje poznatky z predstavenia ešte využijú.

V. Boorová


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!