logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes942
mod_vvisit_counterVčera798
mod_vvisit_counterTento týždeň3401
mod_vvisit_counterTento mesiac27612
mod_vvisit_counterVšetky2638848
Napísal užívateľ Administrator   
Sobota, 12 Október 2019 18:43

ČOKOLÁDOVÉ  TAJOMSTVO

Miesto: Základná škola - trieda

Počet detí: 12

Vhodná pre: 4. ročník

Trvanie aktivity: príprava: 2 hodiny, realizácia: 2 hodiny

Aktivita podporuje:
⦁ Čítanie s porozumením  (zdravá životospráva)
⦁ Čítanie pre život  (praktické zisťovanie informácií o potravinách, produktoch z ich obalu)

Tematické zaradenie:
⦁ Čokoláda
⦁ Zloženie potravín
⦁ Dizajn obalu - reklama

Popis aktivity:
Na začiatku rozdám každému dieťaťu 2 štvorčeky čokolády: svetlejšiu (mliečnu) a tmavšiu . Farebné rozlíšenie nám pomôže pri hodnotení čokolád. Deti vyzvem, aby si našli kamaráta  na spoluprácu, pustili sa do ochutnávky čokolády (najlepšie nechať pomaly rozplynúť na jazyku) a v dvojiciach si povedali, ktorá čokoláda im chutila viac a prečo. Na papier si  vytvorili jednoduchú tabuľku (meno, mliečna, horká) a zaznamenajú si odpovede.

Čokoládové tajomstvo Čokoládové tajomstvo

Výsledok skúmania: 1. skupina – najviac chutila mliečna čokoláda. 2. skupina – rovnakým dielom chutila mliečna aj horká čokoláda.

Čokoládové tajomstvo Čokoládové tajomstvo

Tiché čítanie a prerozprávanie nahlas:

Nasledovala práca detí v skupine, rozdelili sme sa po štyroch do celkovo troch skupín v triede. Každá skupina dostala jednu časť textu a každý člen skupiny dostal svoju kópiu, ktorú si prečítal sám (čítanie potichu) a potom si jeho obsah prerozprávali v skupine. Tento moment bol dôležitý, lebo pomáhal tým, ktorí majú ešte problém čítať s porozumením. Každá skupina si potom zvolila svojho hovorcu, ktorý zhrnul najdôležitejšie fakty a povedal ich všetkým deťom. Po predstavení troch častí textu sme si následne prečítali nahlas celý text spoločne.

Kakaové bôby – prvý text

Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov. Kakaové bôby sú semená rastliny kakaovníka, ktorá sa pestuje už zhruba od 5. storočia. Kakaovník je strom, vysoký až 8 metrov. Má stále zelené listy. V minulosti sa plody používali ako platidlo. Mali vysokú cenu. Najviac kakaových bôbov sa pestuje na Pobreží Slonoviny, v Indonézii, Nigérii, Brazílii, Kamerunu a Ekvádoru. Rastie tam, kde je veľmi teplo. Kakaové bôby sa kvasia a sušia. Potom sa obvykle pražia a melú na kakaovú hmotu, z ktorej sa lisovaním oddeľuje kakaové maslo (tuk), ktoré je biele. Zostávajúcu zmes tvorí kakaový prášok.

Nepražené kakaové bôby – druhý text

Kakaová hmota má vo svojej prirodzenej forme typickú horkú chuť a je základnou surovinou pre výrobu čokolády. Najkvalitnejšie čokolády majú obsah kakaovej hmoty aspoň na úrovni 70%. Dopyt po nepražených kakaových bôboch v poslednom období stále rastie. Dajú sa jesť aj surové a sú k dispozícii v troch základných formách: celé kakaové bôby so šupkou (môžu sa konzumovať aj s ňou, je to dobrý zdroj vlákniny), celé kakaové bôby lúpané a drvené kakaové bôby.Obsahujú stovky zdraviu prospešných živín. Môžeme uviesť aspoň vitamín C, B, horčík, síru, železo, chróm, zinok a meď. Obsahuje tiež kofeín, takže si ju môžu dať ľudia namiesto kávy J. Nepražené kakaové boby sa môžu dávať do jogurtov, nápojov, šalátov a dezertov.

Ako kupovať čokoládu – tretí text

Na každom výrobku je v nadpise ZLOŽENIE vždy na prvom mieste surovina, ktorá sa tam najviac vyskytuje a posledná je tá, ktorej je vo výrobku najmenej. Ak je na obale čokolády napísaný na prvom mieste cukor, takáto čokoláda rozhodne nie je zdravá. Takéto čokolády bývajú najlacnejšie. Obsahujú najmenej kakaového masla, ktoré je drahé. Najzdravšia je 100% čokoláda, ktorá obsahuje len kakaové maslo bez príchutí. Zdravá je však i 70% čokoláda. Tieto čokolády sú najtmavšie.

Čokoládové tajomstvo Čokoládové tajomstvo

Práca v skupinách:

Pripravila som si otázky, aby som zistila, či deti porozumeli daným textom. Mohli si pomáhať a dohodnúť sa na správnej odpovedi v skupine.
⦁ Na čom rastú kakaové bôby? Ako sa volá ten strom? Ako je vysoký?
⦁ Prečo sú nepražené kakaové bôby zdravé? ( Obsahujú vitamíny )
⦁ Ako poznáš čistú, pravú a najzdravšiu čokoládu? (Podľa farby a podľa informácií na obale…)
⦁ Prečo je lacná čokoláda nezdravá? (Je tam veľa cukru a namiesto kakaového masla je tam iný, lacnejší tuk.)
⦁ Priemerný Švajčiar zje 1 kg čokolády za mesiac. Koľko je to1 kg čokolád s hmotnosťou po 100 g? ( 10 )
⦁ Koľko by zjedol priemerný Švajčiar za rok čokolády? (12 kg)

Deti si mali priniesť obaly z rôznych čokolád. Všetci sme si spoločne čítali informácie z obalu. Zisťovali sme kvalitu čokolády, potom zoraďovali spoločne v skupinke obaly od najkvalitnejšej čokolády po najmenej kvalitnú.
1. Prečítali sme si vymyslenú rozprávku o Neposlušnej čokoláde a salónke. Úlohou skupín bolo dotvoriť koniec rozprávky.
2.Vymýšľali sme obal k čokoláde.

Čokoládové tajomstvo Čokoládové tajomstvo
Čokoládové tajomstvo Čokoládové tajomstvo

Čo na to deti?

Ochutnávka čokolády vniesla do aktivity príjemnú motiváciu Deti vedeli na pohľad rozoznať tmavú ako horkú a bledú ako mliečnu čokoládu, no ďalšie informácie o čokoláde a kakaových bôboch už bola pre väčšinu nová oblasť poznania. Po ochutnávke niektoré deti povedali, že viacpercentná čokoláda je menej sladká, mnohým nechutila, dokonca ju vypľúvali do koša. Niektoré úprimne povedali, že im skôr chutila čokoláda menej percentná, ktorá je sladšia. V skupine boli deti – traja, ktorí uprednostňujú tmavú čokoládu. Sú vedení z rodiny.

Tipy, odporúčania:

Texty k aktivitám sa dajú nájsť na internete. Je to vhodná téma ku dňu výživy. Čokoládu deti zbožňujú a vhodnými aktivitami sa môžu dozvedieť ako čokoláda vzniká, a ktorá je najzdravšia, nie najlepšia.


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!