logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1671
mod_vvisit_counterVčera1636
mod_vvisit_counterTento týždeň6252
mod_vvisit_counterTento mesiac29566
mod_vvisit_counterVšetky2673087
Napísal užívateľ Administrator   
Štvrtok, 10 Február 2022 12:40

Pyžamový deň

Chceli sme stráviť deň ináč. Chceli sme na chvíľu zabudnúť na zaužívané príkazy, činnosti a nariadenia. Preto sme si urobili Pyžamový deň. Bol plný zábavy, oddychu, ale aj konkrétnych úloh, ktoré museli deti v rámci pyžamového dňa plniť.

Deň v pyžame má svoju tradíciu aj históriu.Ide o nápad Angličana, ktorého bolesti hlavy  vrcholili vždy v posledných dňoch pred konečným termínom(17. apríl) pre vyrovnanie,  na vtedajšie časy tvrdo vymáhaných daňových povinností. Spravidla s vypätím všetkých síl a schopností, túto svoju povinnosť do posledného centa poctivo splnil. V jeho najhoršom dni, keď už flintu hádzal do žita, neočakávane sa  objavil  s pomocou „dobrý anjel“ ktorý ho zachránil pred väzením.  Nasledoval hlboký upokojujúci spánok  a precitnutie do náručia slnečného rána.  Balík starostí je preč. Uvoľnené napätie  umožnilo užiť si očakávaný deň oslobodený od pocitov dobiedzajúcich povinností. Angličan chcel celý deň zostať v posteli a leňošiť. Čítať, počúvať hudbu,  pozerať televíziu, ochutnať vynikajúce   jedlo. Odtiaľ pochádza výzva  zostať po celý deň v pyžame, prerušiť, zastaviť  napätie predchádzajúcich dní, zabudnúť na ne.
Možno aj naše deti majú problémové dni, svoje starosti a povinnosti, na ktoré chcú zabudnúť.

Pyžamový deň v družine bol takou príležitosťou. Bol iný ako ostatné dni, bol uvoľnený, relaxačný a nestresujúci. Deti v pyžamách si pozreli svoj obľúbený film a plnili rôzne úlohy v priestoroch školy. Deti majú radi zmenu, sú prispôsobivé a skoro všetko nové sa im páči. Deň v pyžame im okrem oddychu a  inej atmosféry umožnil na chvíľu získať odstup od svojich problémov a ocitnúť sa v trochu inom svete.

Pyžamový deň Pyžamový deň
Pyžamový deň Pyžamový deň

Pyžamový deň nám pomohol na chvíľu  zmenšiť problémy , ktoré sprevádzajú naše povinnosti  bez ich podceňovania. S uvoľnením napätia sa uvoľnila aj energia pre ďalšie dni v škole, povinnosti a možno lepšie zvládnutú súčasnú situáciu, ktorá neprospieva ani deťom, ani dospelým.

Danica Sasáková
Adriana Borovská


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!