logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes494
mod_vvisit_counterVčera798
mod_vvisit_counterTento týždeň2953
mod_vvisit_counterTento mesiac27164
mod_vvisit_counterVšetky2638400
Napísal užívateľ Administrator   
Nedeľa, 11 Jún 2017 21:59

Literárno – dejepisná exkurzia

Na 19.3.2017 pripadlo 200. výročie narodenia prvého predsedu Slovenskej národnej rady, politika, spisovateľa, novinára, kodifikátora spisovnej slovenčiny a evanjelického kňaza - Jozefa Miloslava Hurbana. Keďže celý jeho život bol spätý s naším krajom, vybrali sme sa 7.6. so žiakmi 7. až 9. ročníka v rámci spoznávania regionálnej histórie po jeho stopách.Žiaci 8. ročníka si pred exkurziou pripravili referáty, ktoré pred každou navštívenou pamiatkou predniesli svojim spolužiakom.

V Beckove sme si pripomenuli Hurbanovo narodenie pred budovou, na mieste ktorej stál voľakedy jeho rodný dom, i prehliadkou expozície v kúrii Ambrovec.

Literárno-dejepisná exkurzia Literárno-dejepisná exkurzia

Ďalšou zastávkou našej exkurzie bol pamätník U Klasovitých pri Poriadí, kde bolo v septembri 1848 porazené dobrovoľnícke povstanie, vodcom ktorého bol aj Hurban.

Literárno-dejepisná exkurzia

Pred Domom pani Kolényovej v Myjave sme si pripomenuli Hurbanovo pôsobenie v 1.SNR a v Brezovej pod Bradlom jeho kaplánske pôsobenie v rokoch 1840 – 1843.

Literárno-dejepisná exkurzia Literárno-dejepisná exkurzia

Poslednou zastávkou našej exkurzie bolo Hlboké, miesto Hurbanovho kňazského pôsobenia od roku 1843 až do jeho smrti v roku 1888. Navštívili sme jeho pamätnú izbu, zastavili sme sa pri jeho soche pred evanjelickým kostolom i pred evanjelickou farou, kde bola v roku 1843 uzákonená spisovná slovenčina, a kde žil so svojou manželkou Aničkou, za slobodna Jurkovičovou, prvou slovenskou herečkou. Tu sa im narodilo 9 detí, medzi nimi aj spisovateľ Svetozár Hurban Vajanský. Hurbanovu pamiatku sme si uctili aj pri jeho pamätníku na miestnom cintoríne.

Literárno-dejepisná exkurzia

Literárno-dejepisná exkurzia Literárno-dejepisná exkurzia Literárno-dejepisná exkurzia

Mgr. V.Boorová


Aktualizované: Nedeľa, 11 Jún 2017 22:29
 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!