logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes831
mod_vvisit_counterVčera1276
mod_vvisit_counterTento týždeň2107
mod_vvisit_counterTento mesiac15961
mod_vvisit_counterVšetky2659482
Napísal užívateľ Administrator   
Pondelok, 27 November 2017 21:19

Exkurzia do Poľska

V súčasnej dobe sú témy ako výchova k tolerancii, vzájomnému  rešpektu medzi ľuďmi rôznych kultúr, náboženstiev, presvedčenia... , či predchádzanie diskriminácii nanajvýš aktuálne. Veľa mladých ľudí totiž sympatizuje s extrémistickými a radikálnymi zoskupeniami, a preto je potrebné tomuto trendu predchádzať a už so žiakmi základnej školy  o týchto témach pravidelne diskutovať. Ešte efektívnejšie však podľa nás  je, zobrať ich na miesta, kde netolerancia prerástla do obludných rozmerov a priniesla smrť miliónom ľudí. Preto sme koncom októbra zorganizovali pre žiakov  7.  ̶  9. ročníka  exkurziu do koncentračného tábora Osvienčim – Birkenau.  Toto sú ich dojmy z exkurzie:

27.10.2017 sme v skorých ranných hodinách vyrazili do Poľska na dvojdňovú exkurziu. Nekonečných päť hodín cestovania v autobuse sme si mnohí krátili spaním alebo sledovaním krásnej prírody, ktorou sme prechádzali. Po piatich hodinách sme konečne dorazili do cieľa – koncentračného tábora v Osvienčime. Mali sme zmiešané pocity – pocity smútku, ktoré v nás ešte umocňovalo zamračené a upršané počasie, pocity zvedavosti z toho, čo nás čaká a čo uvidíme, ale zároveň aj pocity hnevu na tých, ktorí sa dokázali tak neľudsky správať k nevinným ľuďom iba preto, lebo nepatrili k tej „správnej rase“.

Exkurziu sme začali pri známom nápise „Arbeit macht frei“, pokračovali sme prehliadkou  mnohých barakov, kde sme mali možnosť vidieť  dobové fotografie, mapy, sochy, ale i kufre, hrebene, topánky a mnohé iné osobné veci, ktoré Židom pobrali po príchode do tábora. Najstrašnejšia však bola miestnosť s vlasmi, ktoré Židom ostrihali, a tak ich zbavili akejkoľvek dôstojnosti.  So zatajeným dychom sme prechádzali cez plynové komory , kde sme si uvedomovali, že tá najväčšia krutosť sa odohrávala práve na týchto miestach. Videli sme aj pece, v ktorých  mŕtvych spaľovali.

Exkurzia do Poľska - návšteva koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau

Po prehliadke Osvienčimu sme sa odviezli do neďalekého Birkenau, kam vlaky privážali Židov a kde prebiehalo ich triedenie, násilné rozdeľovanie rodín,  a ktorým sa niesol plač od seba odtrhnutých matiek a detí.  Staroba, choroba alebo vek do 15 rokov znamenali okamžitú cestu do plynovej komory.  Navštívili sme aj baraky s pričňami, na ktorých väzni natlačení na seba spávali. Postele boli trojposchodové, ale spať ani na jednom poschodí nebola výhra. Na spodnom poschodí ľudí obhrýzali potkany, na tých v strede vykonávali zvrchu potrebu a na samom vrchu na ľudí snežilo a pršalo. Dnes okolo barakov rastie tráva, ale cez vojnu tam vraj žiadna nebola, lebo hladní väzni zjedli aj tú.

Sprievodcovia nám porozprávali veľa zaujímavostí a ich výklad veľmi obohatil naše vedomosti o období holokaustu. Návšteva koncentračného tábora bola pre nás silným emotívnym zážitkom. Odporúčame ju  každému človeku, nech si vie predstaviť to utrpenie, čo tam väzni zažívali.

Exkurzia do Poľska - návšteva koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau

Druhý deň exkurzie sme so sprievodkyňou navštívili hrad Wavel v Krakove, v ktorom sa  voľakedy nachádzala korunovačná katedrála poľských kráľov. Mnohí z nich sú v nej aj pochovaní a my sme mohli vidieť ich hrobky, ako aj hrobky významných poľských osobností. Po strmých úzkych schodoch sme vyšli na vežu katedrály k starobylému zvonu Žigmund, odkiaľ sme obdivovali Krakov v celej jeho kráse.

Ekurzia do Poľska - Krakov

Popoludní  sme sa vybrali do unikátnej soľnej bane Wielička. Bolo to obrovské podzemné bludisko s prekrásne zdobenými  soľnými sieňami a vzduchom, ktorý mal blahodarný  účinok na ľudské telo.  Na duši nás pohladilo hlavne hudobné predstavenie pri jednom z podzemných jazierok.

Ekurzia do Poľska - soľná baňa Wielička

Kompletná

fotogaléria

z exkurzie

TU

Ekurzia do Poľska - soľná baňa Wielička

Ďakujeme, že sme sa  mohli zúčastniť tejto exkurzie. Na vlastné oči sme sa mohli presvedčiť, čo môže spôsobiť  ľudská hlúposť, nenávisť a chamtivosť a zároveň sme mohli navštíviť Krakov   ̶  jedno z najkrajších miest Európy.

deviataci


Aktualizované: Utorok, 28 November 2017 19:57
 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!